Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

JONG VISSPECIALIST DE

Utrechtsestraat 50
3401CW, IJSSELSTEIN (UT)
Telefoon: 030-6881364
meer info >>
21.0Km

SPAKENBURGSE VISWINKEL DE

Amsterdamsestraatweg 116
3513AL, UTRECHT
Telefoon: 06-28164736
meer info >>
23.2Km

RIJSEMUS VISGILDE

Kamperfoelielaan 55
6713ED, EDE (GLD)
Telefoon: 0318-611313
meer info >>
26.0Km

VISHUIS EDE HET

Grotestraat 2
6711AM, EDE (GLD)
Telefoon: 0318-846575
meer info >>
27.1Km

VISHANDEL GEUCHIES

Heidebloemstraat 57
6533SL, NIJMEGEN
Telefoon: 024-3554623
meer info >>
38.9Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.